fbpx
Anders Ramsing

Anders Ramsing

Far til Johannes elev på Efterskolen Flyvesandet 2017 - 2020

Forælderfortælling fra Anders Ramsing, far til Johannes Ramsing, elev på Efterskolen Flyvesandet 2017-2020, 8.-10.klasse

Da jeg første gang kom på Efterskolen Flyvesandet med min søn Johannes, blev vi først overvældet af den skønne natur og de flotte bygninger. Vi oplevede en skole med høje ambitioner for elevernes udvikling, personligt og fagligt. Der er en konsekvent og forståelig holdning til et halvvoksent barns krav til sig selv. Efter rundvisning og samtale med lederen af skolen, var vi ikke i tvivl om at her var Johannes’ nye skole.

Johannes havde haft det svært i de mindre klasser hjemme i Sakskøbing. Det var ikke nemt at finde venner, og det var svært at koncentrere sig i skolen. Han var dog glad for at være spejder, og fungerede godt i det sammenhold der fulgte med det.

Han startede i 8. klasse med Science-outdoor som linjefag og fandt hurtigt nogle gode venner. Han blomstrede stille og roligt op, men han havde svært ved at inkludere alle. Det arbejdede lærer og ledelse en del med i løbet af hans første år på stedet.

I 9. klasse startede han på Jagtlinjen, og kravene til ham socialt og skolemæssigt blev øget. Han tog godt imod udfordringen og udviklede sig hurtigt til at blive en ihærdig elev og en god kammerat. Hans selvværd blomstrede kraftigt, og han udviklede en masse egenskaber, som vi førhen kun anede i ham. Det var som at se en larve blive til sommerfugl, og jeg er dybt rørt over at se ham fortsætte sin udvikling i år, hvor han som 3. års elev tager 10. klasse med. Han tager sit ansvar som erfaren elev til sig og er i gang med at supplere sit jagttegn med riffeltegn.

Året i år bliver kombineret med praktiktid hos skytten på det nærliggende gods, hvor han kan kombinere sin jagtinteresse med nogle af de opgaver som ligger i tråd med hans ønske om at komme i lære som tømrer. Han har været i praktik i et tømmerfirma i vores nærområde i løbet af året og har gode udsigter til en læreplads efter sit skoleforløb på Flyvesandet.

Vi er skolen dybt taknemmelige for den rolle lærere og ledelse har haft i vores søns fantastiske transformation og udvikling. Stor respekt og beundring herfra.

Mange hjertelige hilsener

Anders Ramsing

Marie

Marie

Elev 2018 -2019

Elev på årgang 2018/19  i 10.klasse Marie Jønsson fra Løgumkloster beskriver betydningen af hendes efterskoleophold på Efterskolen Flyvesandet her:

Efterskolen Flyvesandet ændrede mit liv fuldstændig. Den har givet mig det bedste år i mit liv. Jeg gik på årgangen 18/19, hvor jeg var den eneste pige på Jagtlinjen. Jeg var så sikker på at Efterskolen Flyvesandet skulle være mit andet hjem i 10. Klasse, så allerede i 6. klasse var jeg meldt ind.

Søndag d.12. august 2018 startede mit efterskoleår. De første par uger var introuger og allerede efter 2-3 dage følte jeg at vi alle sammen kunne snakke rigtig godt sammen. Det er det fede ved en lille efterskole som Flyvesandet. Der er man kun mellem 50 og 70 elever og det er så fedt. I starten var man selvfølgelig lidt nervøs for om man så kunne finde nogle veninder som man havde noget tilfælles med, men det skal man slet ikke være. Alle er så venlige også de ansatte. Det var også en af de bedste ting ved Flyvesandet. Fællesskabet mellem os alle. Lærer som elever. Man kunne snakke med alle om alt.

Jagtlinjen var det bedste! Og jeg vil 100% opfordre alle der har den mindste interesse i jagt til at vælge den linje! Lærerne er flinke og man får en masse god læring om jagt og en masse fede oplevelser sammen med sine bedste venner. Jeg f.eks. havde min hund med på efterskolen og det er også en af de unikke ting ved Efterskolen Flyvesandet. Man må nemlig have jagthund med. Det gav mig en mulighed for at få overtalt min far, om at jeg måtte få min egen hund. Så da jeg var 14 år købte jeg min egen  Kleinermünsterlænder, Bella. I starten var jeg lidt bange for, om jeg ville få trænet nok med hende derovre, men så er der jo en masse andre med hund, som også skal ud og træne og så har man et fællesskab om det og hjælper hinanden. Skolen tilbød også hundetræning hver onsdag i linjefagstimerne, for dem der havde hund. Og der lærte jeg en hel masse.

Rasmus

Rasmus

Elev 2018 -2019

Rasmus

Rasmus

Elev 2018 -2019

Rasmus Just har været elev i 10.klasse på jagtlinjen i skoleåret 2018/19: 

Jeg begyndt på Efterskolen Flyvesandet af 2 grunde. Jeg ville forbedre mig fagligt, og det gjorde jeg. Jeg startede som en elev der var meget skoletræt og demotiveret i forhold til at gå i skole. Men efter jeg begyndte på efterskolen, blev jeg meget mere motiveret pga. lærerne var gode til at give opgaver rettet til den enkelte elev og hjælpe mig med det jeg havde brug for at få hjælp til. Jeg er nu begyndt på erhvervsuddannelse og savner faktisk det typiske skolearbejde, så som analyser i dansk og udfordrende regnestykker i matematik. Mit efterskoleophold har været det bedste der er sket i mit liv. Det har været den fedeste oplevelse på mange punkter. Lige fra alle vores fælles ture til de eftermiddage, hvor vi cyklede til stranden og badede med vennerne, eller de sene aftner hvor man bare ligger og snakker med sin roomie. Vores linjetur til Læsø på jagtlinjen er noget af det der står klarest. At vi alle var samlet om den samme passion ”jagt”. Efterskolen har gjort mig til en helt ny person. Da jeg har udviklet mig personligt. Jeg er blevet bedre til at omgås andre mennesker, da man møder så mange forskellige personligheder med hver deres baggrund. Efterskolen har givet mig venner for livet som jeg jævnligt har kontakt med.  

Rasmus mor fortæller her: 

Den bedste gave jeg har givet min søn. 

Jeg havde en dreng der var meget ked af at gå i skole. Desværre af den simple grund, at han ikke blev udfordret fagligt, skolen opdagede endda ikke at han var ordblind. Han var imod skolens manglende måde at tage deres elever seriøst på. Han havde en meget lille omgangskreds, igen fordi han gerne ville lære og udvikle sig og have nogle venner at spejle sig i. 

Alt det og meget mere har han fået Efterskolen Flyvesandet. Jeg er skolen dybt taknemlig for deres opsøgende måde at arbejde på for at opdage elever der er ordblinde. De har i mine øjne en stor faglighed og samarbejde med ordblindekonsulent/koordinator.  

Efter 10 måneder fik jeg en glad og smilende dreng hjem, en dreng der hvilede i sig selv og turede at stå ved hans egne holdninger og selv troede på hans eget værd og som har lært at arbejde positivt med hans tolerance. Jeg er skolen taknemlig og kan kun varmt anbefale den. 

En glad og stolt mor. 

Vincent

Vincent

Elev 2018 -2020

Jeg har en stor passion for fiskeri og er testfisker for en stor anerkendt grejproducent. Så det at der findes en efterskole med en fiskelinje, var nok det der trak allermest i mig. Jeg havde selv fundet efterskolen på nettet og efter et besøg på skolen, hvor jeg fik en personlig rundvisning, var det ikke svært for mig at vælge Flyvesandet. Jeg har derfor taget 9 klasse, med fiskeri som linjefag, på Flyvesandet. Det har været et fedt og meget selvstændigt år på fiskelinjen. Der har været rig mulighed for selv at bestemme. De mange timers fiskeri har betydet mere end 70 havørreder på krogen, både store og små, i løbet af hele fiskesæsonen.

Vi har prøvet de fleste former for fiskeri. Jeg er og bliver inkarneret sportsfisker.

Mit år på Flyvesandet har lært mig, at det er vigtigt at have en positiv indstilling fra starten. Jeg har boet på et 4 mands værelse. Vi var tre fra fiskelinjen og en fra jagtlinjen. At bo tæt sammen kræver tolerance. Man lærer hinanden at kende på godt og ondt, mest godt.

Som efterskoleelev skal man hele tiden forholde sig til fællesskabet – det har lært mig noget om rummelighed.

Der sker hele tiden noget og der er ikke meget alenetid. Jeg synes det er dejligt at få lov til at gå ned på kysten og tage nogle kast, når hovedet har brug for fred og alting er lidt svært.

På Flyvesandet er man en del af et fællesskab og det er nødvendigt at man selv tager ansvar og er en aktiv del. Det er et fælles ansvar at få skolen til at fungere. Det falder helt naturligt på Flyvesandet.

Kirsten & Søren

Kirsten & Søren

Vincents forældre

Da vi ankommer til efterskolen Flyvesandet den allerførste dag, og skal aflevere vores søn, bliver vi helt overvældet af de smukke bygninger og den omkransende natur og ikke mindst af stemningen og modtagelsen på skolen. Vi føler os i den grad velkomne.

Alle nye elever og forældre bliver budt på grillmad, som bliver nydt i den store hyggelige have. På trods af at vi skulle tage afsked med vores søn, velvidende vi kun ville se ham i weekenderne det næste år, kørte vi hjem med en god følelse i maven.

Hver gang vi har været til arrangementer på skolen, er vi altid blevet mødt af en behagelig stemning og stor imødekommenhed fra alle ansatte. Altid er der faldet nogle positive ord, om Vincent, med på vejen. Det har været med til at bekræfte os i, at et år på Flyvesandet var det rigtige valg for Vincent.

Da Vincent startede på skolen var han så skoletræt, at selve skoledelen bare skulle overstås. Det var i linjefaget, fiskeri, han skulle overleve. Han var helt i knæ, både fagligt men også med en følelse af nederlag i forhold til troen på egne evner omkring det boglige.

Det kom som et chok for os, da Vincent blev testet ordblind i starten af skoleåret. Pludselig gav Vincents udfordringer en helt anden mening og vi er taknemmelige for, hvad det har betydet for Vincent, at få hjælpemidler og undervisning i at bruge dem.

For Vincent var det en stor udfordring også at skulle lære at bruge ordblindehjælpemidler. I starten havde han meget modstand mod det nye, fordi det krævede meget af ham.

Niels

Niels

Elev 2018-2019

Niels Frederiksen var elev på Efterskolen Flyvesandet 2018-19 i 10.klasse. Niels har påbegyndt sin ungdomsuddannelse på traktormekanikeruddannelsen i Aars efterfølgende og han var i et længerevarende praktikforløb på et traktormekanikerværksted i efterskolens lokalområde i 7 måneder.

Niels og hans forældre fortæller her efterfølgende om hvad opholdet har betydet for Niels:

Niels Frederiksen har været på efterskolen 2018- 2019.

Da Niels startede, kom han fra en folkeskole, hvor det boglige har været en stor udfordring for ham.

Da han startede på efterskolen, fik han hurtigt den hjælp, som han havde brug for, især med brug af hjælpemidler til ordblinde.

Det har gjort, at han nu bare går i gang med det boglige, uden at gøre sig en bekymring om han magter at følge med i timerne på erhvervsskolen.

På det personlige plan har Niels også ændret sig. Hvor han før var lidt indadvendt, er han nu mere udadvendt og tør sige hvad han mener også selv om andre ikke er enige.

Han har i det hele taget fået mere selvtillid og er blevet selvstændig.

Og så siger han, at det har været hans bedste skoleår ever.

Han har fået en masse gode kammerater.

Tobias

Tobias

Elev 2018-2019

Tobias Hansen fra Sønderjylland har været elev på Efterskolen Flyvesandet i skoleåret 2018-19 og gået i 10.klasse. Tobias er efterfølgende startet på erhvervsuddannelsen og i lære som tømmer. Her er Tobias og forældrenes udsagn om hvad efterskoleåret har betydet for Tobias:

Vi har som forældre til Tobias oplevet at få en mere selvstændig, moden og mere “voksen” dreng hjem. Han er vokset med opgaven i, at skulle forbedre sig på det faglige niveau for at være uddannelsesparat og klar til en ungdomsuddannelse. Det har vi kun oplevet som noget positiv. Tobias har været meget glad for de gode og kompetente lærere igennem det år.  

Vi føler også, at han har lært at tage mere ansvar for både sig selv, men også for andre. Vi har nydt godt af de nye venner’s selskab som han har haft med hjemme, og de har bare fået et nært og godt venskab for livet! 

Tobias:

Jeg har fået nye venner for livet og synes det har været fedt at lære nogle at kende som man kan dele sin fælles interesse “jagt” med. Dejligt fællesskab på skolen og man får et unikt og et andet forhold til lærerne, da man er sammen med dem næsten 24/7 og kommer til at kende dem på et mere personligt niveau.

Jeg har følt, at jeg fik mere ansvar – bare det at skulle sørge for selv at komme i gang om morgenen, få lavet sine lektier mm. Det har jeg også gjort hjemme, men på en anden måde.  En god skole i et dejligt naturområde og masser af plads. 

Det har været dejligt, at lærerne tog godt hånd om en og hjalp mig med at få mig på rette vej – eller i hvert fald lyttede til mine ønsker og sammen kunne komme “på rette hylde”. 

 Vi siger Tak for et fantastisk år – det er jo bare fløjet afsted. Kan varmt anbefales.